Bli andelshaver
Foto: Bjarke Andersen-Sijtsma
Foto: Sunni Heikes-Knapton
Foto: Randi Olsen

Bærekraft i praksis

Priser

Nye medlemmer betaler en innmeldingsavgift (samvirkeinnskudd) på kr 250. Dette er et engangsbeløp. I tillegg betaler du for en andel.

Priser for en andel i sesong 2024:

 


Enkeltandel

2100

Familieandel

3200

Arbeidsandel

500

Hva slags type andel bør jeg kjøpe?


Enkeltandel passer for deg som er alene. Da høster du ferske grønnsaker til deg selv gjennom sesong og har litt grønnsaker til lagring. Er du en grønnsaksglad person som ønsker å ha rikelig med grønnsaker gjennom vinteren passer familieandel deg bedre.


Familieandel passer for 2 voksne og kanskje noen små. Da høster dere ferske grønnsaker gjennom sesong og har noe grønnsaker til lagring.


Har du lyst og mulighet til å forplikte deg til å jobbe 40 timers dugnad i løpet av sesongen (med hovedtyngden om våren)? Da kan arbeidsandelen være noe for deg. Grønnsaksmengden du får høste med en arbeidsandel er like stor som en familieandel, men du betaler kun 500 kroner. Fordi vi kun har et begrenset antall arbeidsandeler, må du søke styret om å få en slik andel.


Hvorfor er det så liten prisforskjell på enkelt- og familieandel?


Vi betaler like mye i grunnutgifter for begge andeler, som for eksempel åkerleie, fakturering og gartnerarbeid.

Når er det dugnad?

Vi har to ukentlige fellesdugnader i vekstsesongen som normalt sett ledes av gartner og/eller erfarne medlemmer:


Tirsdager

18.00-20.00

Torsdager

18.00-20.00

Ved behov har vi ekstra dugnader, eksempelvis ved større jobber som potetsetting og utplanting av kål. Disse er væravhengige, men legges gjerne til lørdag. En ypperlig anledning til å kose oss med bålkaffe og noe attåt.

Når du etterhvert blir godt kjent i åkeren og de ulike arbeidsoppgavene, vil det også være rom for å gjøre dugnad på egenhånd på valgfritt tidspunkter, f.eks. når du likevel er i åkeren for å høste. 


Hvor mye dugnadsarbeid må jeg gjøre?

Hele tanken bak en andelshage er å dyrke sin egen mat. Derfor er dugnadsarbeidet svært viktig. Det er også gjennom dugnad at vi lærer om maten, at vi følger plantene gjennom sesongen, og at vi får det hyggelig og sosialt i åkeren. Som utgangspunkt kan du regne med minimum 12 timer, men av og til trengs det en ekstra innsats når det oppstår behov, for eksempel for ekstra luking.

Vi har en klar forventning om at alle våre medlemmer bidrar med arbeidstimer i åkeren. To
talt trengs det sånn ca 1000 dugnadstimer i åkeren for å få ei god avling. Dette kommer på toppen av timene til vår betalte gartner. Selv om hovedtyngden av arbeidet gjøres på vårparten, er det også viktig med en god dugnadsinnsats på høsten når vi rydder for vinteren og gjør åkeren klar for neste sesong.

Husk at dugnadstimene teller dobbelt når dere er to fra samme andel som deltar på dugnad samtidig. Et eksempel: deltar begge voksne i en familie på en totimers dugnad, har dere unnagjort fire timers dugnad!


Hva forventer vi av deg med arbeidsandel?

  • Du bidrar særlig ved arbeidstopper (når ting skal i jorda).
  • Du kan lede en dugnad eller to i løpet av sesongen.
  • Du er med på et felles oppstartsmøte for alle medlemmer med ekstra dugnadsansvar.
  • Du stiller som et godt eksempel og godt humør og deler gjerne av din kunnskap med nye, uerfarne medlemmer.
  • Du bidrar på slutten av sesongen når åkeren og utstyr må ryddes for vinteren.
  • Du holder deg informert og har oversikt over hva som skal gjøres på dugnadene du deltar på, slik at du kan ta initiativet og sette andre medlemmer i arbeid.