Våren er for alvor her og det spirer og gror ute, men det er enda lenge til vi kan høste av grønnsakene vi skal dyrke. I mellomtiden kan vi benytte oss av alt det naturens eget spisskammer har å tilby. For eksempel:

 

 

Brennesle

 

Nesle er allsidig plante som har tradisjon som mat, medisin, fôr, gjødsel, plantevern, farge og tekstilplante.

 

Tidlig på våren, når skuddene er blitt omkring 15 cm høye, er brennesle en verdifull matplante. På denne tiden av året inneholder urten opp til tre ganger så mye proteiner som kål. Den har høyere næringsinnhold og mindre oksalsyre enn spinaten. Planten er rik på mineraler og vitaminer, særlig A- og C-vitamin, jern, silicium og kalium. På grunn av det høye innholdet av vitamin C, knne brennesle i eldre tider være til god hjelp mot skjørbuk om våren. Etter midtsommer avtar innholdet av vitamin C i planten raskt.

 

Brenneslesuppe er nok den bruken flest kjenner til, men planten kan tilberedes på langt flere måter. Brenneslen kan kokes eller tørkes. Da forsvinner brenneslens "brennende" effekt. Te kan lages av ferske eller tørkede blader. Tørket brennesle kan også knuses og haes i supper, i grøt, i brøddeigen eller i smoothies. Nesleblad kan også forvelles og fryses ned for bruk i matlagingen på tider av året da frisk urt ikke er å oppdrive.

 

Brenneslen sies å være en urt som kan hjelpe på flere medisinske plager. Den skal ha kraftige blodrensende egenskaper, virke stimulerende på fordøyelsessystemet og skal tradisjonelt ha blitt brukt som styrkemiddel om våren. Brennesle antas også å ha en lett smertelindrende effekt, betennelsesdempende egenskaper, samt at den senker blodsukkernivået. Brennesle benyttes også i den hensikt å løse opp slim slik at hoste blir bedre, og noen mener at den hjelper ved virussykdom som forkjølelse.

 

Nesler, løst i vann, blir et næringsrikt og miljøvennlig gjødselvann til plantene.

 

  • Høst nesler og legg dem i en stor bøtte.
  • Unge planter har høyest næringsinnhold.
  • 1 kilo nesler til 10 liter vann.
  • Legg et lokk over og vent i 14 dager.
  • Rør om i dunken av og til.
  • Etter noen dager vil neslevannet begynne å lukte vondt.
  • Sil neslene fra. Neslegjødsel blandes ut i forholdet 1:10, én del neslevann til ti deler vann. før bruk.

 

Neslete kan avkjøles og sprayes på planter for å bekjempe bladlus.

 

 

Noen oppskrifter til inspirasjon:

 

Neslesuppe

1 liter vann

1 stor bunt brennesle

1 stor finhakket løk og en finhakket hvitløk

2 poteter i terninger

1/4 liter fløte

1 buljongterning, salt og pepper.

olivenolje og gressløk

 

Løk, poteter og hvitløk surres i litt olivenolje i en kjele. Den skylte og forvellede brenneslen finhakkes og får surre med. Fyll på vannet og en buljongterning. La alt koke til potetene er kokt. Tilslutt rører du i fløten. (Suppen kan gjerne kjøres i hurtigmikser før du blander i fløten. Kok den da inn litt.) Serveres rykende varm med eggebåter, nyklippet gressløk og baguette.

 

 

Neslepesto

5 dl nye brennesleskudd

1 dl olivenolje

0.5 dl pinjekjerner

1 dl revet parmesan

et par klyper havsalt

eventuelt litt pepper

1–2 hvitløkfedd

 

Skyll og forvell neslene. Mal ingrediensene i foodprosessor, tilsett olje litt etter litt til passe konsistens.

 

Brennesle- og søtpotetmos

500 g søtpoteter, skrelt og skåret i biter

250 g friske brennesleskudd

3 ss olivenolje

1 rødløk

200 g grønne erter

Havsalt og nykvernet pepper etter smak

 

Plukk og vask berennesler. Kok søtpotet i lettsaltet vann til de er myke. Mos dem og sett til side. Kok brennesle i litt vann til den er myk. Sil av kokevannet og finhakk den. Varm oljen i en panne og fres løken til den er myk. Tilsett ertene, deretter brenneslen og søtpotetene. Blandes godt, krydres og serveres varmt.

 

 

Eller hva med å prøve neslechips og nesleøl?

 

Bodø Andelslandbruk SA

post@bodoandelslandbruk.no